Muziekles

” Een les bij Ton betekent samen muziek maken. Echt geweldig! De wekelijkse gitaar- en pianoles bij Ton hoort voor onze dochter tot de hoogtepunten van de week. Met grote deskundigheid begeleidt hij haar muzikale ontwikkeling waarbij hij haar eigen wensen en voorstellen altijd serieus neemt. Het plezier staat voorop waardoor je gemotiveerd blijft! “- Saskia

Muziekles bij SpeelMuziek

Leer stap voor stap leuke liedjes naspelen en noten lezen. Het doel van pianoles of gitaarles is om te leren zelfstandig muziek te spelen: je kunt uit het hoofd wat spelen op een feestje en je kunt meespelen met andere muzikanten. Maar ook van bladmuziek spelen leer je en je begrijpt theorie akkoorden. Je kan zelfs op het gehoor muziek uitzoeken van bijvoorbeeld youtube. Een aantal kenmerken van mijn lessen zijn daarom:

Improvisatie en compositie

In de muzieklessen wordt geïmproviseerd en gecomponeerd. Om mee te kunnen doen is alleen een toonladder nodig. Daarnaast worden akkoorden geoefend om te leren begeleiden. We begeleiden elkaar dan afwisselend zodat er een leuke muzikale wisselwerking ontstaat tussen leerling en leraar. Door middel van compositieopdrachten wordt de creativiteit van de student gestimuleerd en bevorderd. Noten schrijven helpt daarnaast om sneller noten te leren lezen.

Bekende liedjes
Ik werk veel met bekende liedjes want dat spreekt zowel de leerlingen als de toehoorders aan. Ze zijn ook nog eens makkelijk te leren en te onthouden. Behalve kinderliedjes zijn dat bekende nummers uit de popgeschiedenis, klassieke muziek en muziek van film en televisie.

Nummers uitkiezen
Je bent welkom om voorstellen te doen. Wil je een nummer spelen van je favoriete film of band? Zeg maar hoe het heet, dan gaat de muziekles over jouw liedje. Enige voorwaarde is dat het niet al te moeilijk is. Soms kan een liedje wel vereenvoudigd worden zonder dat het kracht verliest.

Stap voor stap
Stap voor stap is de beste manier om vooruit te komen zonder te vallen. Geniet van elke stap en wees blij met elke vooruitgang die je boekt. Het is leuk en het is ook de snelste manier. Ook al maak je kleine stappen, als de richting goed is gekozen, ga je de goede kant op. Daarom “hakken” we liedjes soms in stukjes: we leren eerst alle noten en daarna rijgen we het als een rits aan elkaar. Een andere manier om een opstapje te krijgen is het tempo te verlagen. Als je een stuk langzaam kan spelen, ben je er bijna. Nu hoef je alleen nog maar het tempo op te voeren.

Notenschrift
Al wordt het belang van notenschrift bij muziekles vaak overschat, het is in sommige situaties een onmisbare vaardigheid. Stel dat je in een orkest gaat spelen dat van blad speelt zoals in klassieke, jazz-, salsa- en soulorkesten. Reken maar dat je van blad moet spelen! Ik spreek uit ervaring. Ook als je een pianostuk wilt spelen van een klassieke componist of een rag van Scott Joplin is het een noodzaak. En als je wilt componeren of arrangeren … onmisbaar! Het is belangrijk om noten te kunnen lezen. Het gaat stap voor stap en daarom is het goed om er vroeg mee te beginnen. Maar ik geloof niet dat je eerst noten moet kunnen lezen, voordat je plezier kan hebben in het spelen.

Begrip van muziek
Om beter te spelen leer je behalve liedjes ook akkoorden, basloopjes, toonsoorten en trucs. Zo wordt spelenderwijs de structuur van muziek ook steeds duidelijker. Alle technieken komen aan bod, zodat de leerling een zelfstandige muzikant wordt die een liedje kan voorspelen en samen kan spelen met andere muzikanten.